avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul de comun acord fara copii sau partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul de comun acord fara copii sau partaj

Buna ziua. as dori sa stiu daca se poate care este procedura(actele care se depun si unde) la divortul de comun acord fara copii si fara bunuri de impartit si cam cat timp ar dura? Sunt din Bucuresti sector 4. Ne trebuie neaparat avocat? Suntem de acord amandoi sa divortam.Domiciliul nu l-am avut niciodata comun(in cartea de identitate) Multumiri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2009
alecomsrl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:52, 8 Septembrie 2009
" Cererea de divort este de competenta instantei în circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste în circumscriptia instantei în care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea în circumscriptia careia îsi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în tara, este competenta instanta în circumscriptia careia îsi are domiciliul reclamantul.

Cererea de divort se depune în doua exemplare (în cazul în care aveti copii minori rezultati din casatorie urmeaza a depune 3 exemplare), personal, la judecatorul de serviciu (program vacanta judecatoreasca iulie-august 2008).

La cererea de chemare in judecata se va atasa certificatul de casatorie în original si, daca este cazul, copie de pe certificatul de nastere al minorului.

În cazul în care solicitati pronuntarea divortului prin acord trebuie sa îndepliniti urmatoarele conditii (art.38 alin.2 C.fam):

- sa fi trecut cel putin un an de la încheierea casatoriei;

- sa nu existe copii minori rezultati din aceasta casatorie;

- cererea sa fie semnata de ambii soti, care o vor depune personal la judecatorul de serviciu, dupa ce le va fi verificata identitatea.

În temeiul art. 112 alin. 2 C. proc. civila, când dovada se face prin înscrisuri, se vor alatura la cerere atâtea copii câti pârâti sunt, mai mult câte o copie de pe fiecare înscris, pentru instanta; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. In cazul dovezii cu martori, se vor indica numele si adresa acestora.

De asemenea, cererea de chemare în judecata va fi timbrata în conformitate cu dispozitiile Legii 146/1997, cu modificarile aduse ulterior, respectiv taxa judiciara de timbru in cuantum de 39 lei (RON), beneficiar Bugetul statului- cod fiscal 8609468, atasând cererii de chemare în judecata dovada achitarii taxei judiciare de timbru (chitanta), precum si cu timbru judiciar în valoare de 0,3 lei (RON).
mam22 iul 2008, 13:51
model cerere divort prin acord:

DOMNULE PRESEDINTE,



Subsemnata, _____________cu domiciliul in _________ si __________, cu acelasi domiciliu, ambii cu domiciliu ales la Cabinet Avocat _____ str. A__________i, in calitate de soti, formulam prezenta



CERERE DE DIVORT



Prin care va rugam sa dispuneti desfacerea casatoriei noastre prin acord, conform prevederilor art. 38 C.fam si art. 6131 C.pr.civ, fara motivarea hotararii, conform prevederilor art.617 al.(2) C.pr.civ si in ce priveste pe _______, revenirea/pastrarea la numele avut anterior casatoriei, acela de _____, pentru urmatoarele





MOTIVE:



In fapt, ne-am casatorit la data de ____ la Primaria Sector ___ conform certificatului de casatorie seria ____, emis la aceeasi data. Desi la inceputul casatoriei relatiile dintre noi erau foarte bune amandoi dorind sa ne intemeiem o familie bazata pe intelegere si afectiune, pe parcurs intre noi au intervenit neintelegeri, relatiile s-au racit, finalizandu-se cu despartirea noastra in fapt, despartire survenita chiar la inceputul anului 2006.

Fiind firi diferite si avand si conceptii privitoare la viata, de asemenea diferite, eforturile noastre de a relua convietuirea au fost sortite esecului.

Astfel, la peste un an si jumatate de la despartirea noastra in fapt, vazand ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, de comun acord am hotarat sa divortam intr-un mod civilizat, acest divort intemeindu-se pe acordul ambilor soti, casatoria noastra avand de mult timp un caracter pur formal.

Precizam ca din casatoria noastra nu au rezultat copii iar ultimul domiciliu comun a fost la adresa str ____

De aceea, va rugam sa admiteti cererea asa cum a fost formulata, sa desfaceti casatoria prin acordul ambelor parti, fara motivarea hotararii si sa dispuneti, in ce priveste pe ______, revenirea la numele avut anterior casatoriei, acela de _____.

In drept, art.38 C.fam., art 6131 , 617 C.civ.

Anexam la prezenta actiune certificatul de casatorie, taxa de timbru in cuantum de 39 lei si 0,3 lei timbru judiciar.



Cu multumiri,




DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ___________

SUCCES!
B-)
multumesc foarte mult de raspuns. totusi daca suntem amandoi de acord banuiesc ca nu exista parat si reclamant...deci la care judecatorie sa merg avand in vedere ca eu am domiciliul in sectorul 4, iar sotia in sectorul5? si as mai avea o intrebare daca sunteti amabil: sotia lucreaza in strainatate, acum a venit in tara si vom depune aceasta cerere de divort, dar la termenul care ni se va da e posibil sa nu poata veni. poate face o imputernicire pentru ca cineva sa o reprezinte? aceasta imputernicire poate fi facuta si aici sau neaparat in tara unde lucreaza? multumiri
trebuie sa mergeti la judecatoria din sectorul unde ati avut ultimul domiciliu comun ca soti (unde ati locuit impreuna in timpul casatoriei), dar cu conditia ca cel putin unul dintre dvs sa mai locuiasca in acel sector.
dacam locuieste in strainatate, sotia dvs poate da o procura cuiva sa o reprezinte in acest proces de divort. procura poate fi data acum, in romania, dar ar fi bine sa se depuna si acte din care sa rezulte ca dansa lucreaza in strainatate si nu se poate prezenta la proces.
Am reusit sa depun actele pt divortul de comun acord si am primit citatia acasa . as vrea sa ma lamuriti ce inseamna Fond la un proces si ce anume inseamna "in caz de neprezentare a partilor,judecata se va face lipsa daca se solicita in scris acest lucru". sa inteleg ca putem sa nu ne prezentam la proces ? va multumesc
In cazul divortului, prezenta reclamantului este obligatorie.

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord laurainaveronica1983 laurainaveronica1983 As dori sa aflu detalii despre cum se procedeaza si ce acte sunt necesare in cazul nunui divort de comun acord. Mentionez ca eu am buletinul in sectorul 6, iar ... (vezi toată discuția)
Model intimpinare ro_red_rosu ro_red_rosu Buna ziua, Trebuie sa depun intimpinare la judecatorie pentru divort comun acord, sotul e reclamant si eu parat, si nu stiu cum sa o formulez. Va rog , ma ... (vezi toată discuția)
Cerere divort de comun acord saraf saraf Buna ziua! Poate posta cineva exact o cerere de divort de comun acord? am tot cautat pe alte siteuri dar nu am gasit decat vag ce trebuie sa contina si nu ... (vezi toată discuția)